Ad Haring                     Persbericht (070707)  Levenslijn van Ad Haring
Ad Haring werd in 1951 in Utrecht geboren. Vanaf zijn jeugd heeft hij veelgetekend maar dat leek alleen een speelse gewoonte. Pas toen bleek dat de middelbare school hem niet kon boeien kreeg het tekenen meer aandacht en werd hij naar de Grafische School gestuurd. Daar voelde hij zich thuis en nog steeds waardeert hij de gedegen lessen. Maar vooral is hij dankbaar voor de inspirerende manier waarop daar de grote liefde voor het vak en de kunst werd overgedragen. Hij sloot zijn opleiding af op de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.

Op zoek naar vrijheid en avontuur belandde hij in het Zuid-Franse Cordès sur Ciel waar de weidsheid van het landschap hem jaren in haar greep hield. 's Zomers gaf hij teken- en schilderlessen, tekende portretten en ¹s winters verbouwde hij oude huizen. Het werd een periode waarin overleven de hoofdzaak was en het artistieke werk wat naar de achtergrond verschoof. Maar het gaf hem een rijkdom aan menselijke en praktische ervaringen.
Na 10 jaar kwam hij terug uit Frankrijk en zocht andere wegen om zich beeldend uit te drukken. Tot die tijd had hij uitsluitend in het platte vlak gewerkt maar nu voelde hij een sterke behoefte er een nieuwe dimensie aan toe te voegen. 
 Het werken met was en klei boeit hem intens, maar hij blijft ook schilderen. In zijn schilderijen gebruikt hij sterke contrasten of verrassend warme tinten, waarin het heimwee naar de kleur van de Zuid-Franse aarde duidelijk zichtbaar is. In de snelle, fors aangezette lijnen, het benadrukken van de structuur van de figuren en het gebruik van grote vlakken is de visie van de beeldhouwer gemakkelijk te herkennen.

Zijn bronnen van inspiratie zijn mythologische verhalen, de natuur en het menselijk lichaam. Zijn doel is de beweging en de emotie van zijn onderwerpen uit te beelden en hij slaagt daarin op een heel krachtige en oorspronkelijke manier.

De beelden van Ad Haring zijn krachtig van vorm. Het object wordt niet tot in detail weergegeven, maar blijft duidelijk herkenbaar. Het eist kunstenaarsschap om de essentie van een beeld vast te leggen in dat wat weggelaten wordt; het eist talent om een snelle beweging en intense bewogenheid te laten zien in een meer open vormgeving.
Het verhalend vermogen van Ad Haring is groot. Ieder beeld vertelt een verscholen geschiedenis. En voor degenen die het willen zien is de humor een hartverwarmende toegift.

Ad wordt de laatste jaren ook veel gevraagd om relatiegeschenken te maken waarbij hij feilloos aanvoelt wat de opdrachtgever tot uiting gebracht wil hebben.


Opleiding

Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.


Opdrachten

Opdrachten van en aangekocht werk o.a.
Gemeente Utrecht
Streekarchief Bommelerwaard
Rood & Partners
Ministerie van Justitie
RABO bank
Waterschap
Veld & Vecht
Coevorden
AKZO
GasUnie
KPN
Gemeente Kerkdriel
Erasmusuniversiteit Rotterdam
Provinciale Staten Drenthe
Gemeente Bloemendaal


Exposities

Ad exposeert regelmatig in binnen- en buitenland.
 

De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Ad Harin

De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Ad Haring

De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Ad Haring

De Beeldenstorm galerie beeldentuin - Ad Haring


Landgoed Maple Farm
De Beeldenstorm - Roosendaalsebaan 4
4744 SM Bosschenhoofd (Roosendaal) - Provincie Noordbrabant
Tel nr 0031 (0)165-340333 - email adres NVDBS@freeler.nl